Larví vztlak

2.4.2017
Citace:
D.F.McGinnis et al., Porewater methane transport within the gas vesicles of diurnally migrating Chaoborus spp.: An energetic advantage, Scientific Reports 7, Article number: 44478 (2017), doi:10.1038/srep44478
Zdroj
Larva koretry  (Piet Spaans, vlastní dílo, [CC BY-SA 2.5 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.5)], via Wikimedia Commons).

Larvy much rodu koretra (Chaoborus) fungují jako balon plněný methanem. Přes den se skrývají v usazeninách na dně jezer, přesycených tímto plynem. V noci stoupají vzhůru k hladině, aby hodovali na zooplanktonu. Dřině spojené s plaváním vzhůru se vyhnou s pomocí methanu CH4, kterým nafouknou plynové váčky uvnitř těla. Vztlak je vynese vzhůru. Vystoupají tak až 70 m. Pro návrat se vypustí a gravitace je stáhne ke dnu. Koretry jsou velmi četné nevelké mouchy (řád dvoukřídlí - Diptera) žijící po celém světě s výjimkou Antarktidy. Na metr čtvereční jezerního dna připadá na 130.000 jedinců, kteří zde pobývají jeden až dva roky, než se zakuklí. V takových počtech hrají významnou roli v přenosu skleníkového plynu methanu z jezerních sedimentů do atmosféry. Larvu koretry vidíme na obrázku (Piet Spaans, vlastní dílo, [CC BY-SA 2.5 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.5)], via Wikimedia Commons).

 
Odeslat komentář k článku "Larví vztlak "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Larví vztlak " e-mailem

Diskuse/Aktualizace